Selasa, 24 Mei 2011

Freedom by Maher Zain

Bertemu kembali..kali ni nak posting lagu terbaru dari Maher Zain..Lagu ni sempena kemenangan rakyat Mesir dan rakyat Libya yang menuntut kebebasan ..

video

Freedom

Gathered here with my family
…My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land
Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us
No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there
Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us
I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call
And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

Khamis, 5 Mei 2011

Mont Saleve & Shahi Restaurant










Bertemu kembali pada entry kali ni.Semalam, pada 4 Mei 2011 selesai kerja,kami ber 'outing' bersama PM Addax Andrew,Mike,John,Andriani,Ilaria dan kawan-kawan dari AGS ke Mont Saleve,France.Kami bertiga naik kereta Andrew dan yang lain naik kereta John.
Nak ke Mont Saleve ni nampak cam senang,tapi pening sket sbb jalan dia masuk kampung-kampung suma..Walau namanye kampung,tapi bangunan rumah dia mmg superb..ada ciri-ciri era eropah dulu-dulu..jalan dia kalau ikut,mmg ngam2 je kalau berselisih tu..tp pemandu-pemandu sini mmg sopan..
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40min nak sampai ke atas..dengan jalan yang bengkang bengkok cam jalan Tapah Cameroon Highlands la..sampai ada member kat dlm kete tu dah sendawa angin je..ada yg nak muntah la..kelakar tul...tp Andrew bawak tu cam rally..aku dok depan sambil borak ngan dia takla terasa sangat..
Sampai atas je,nampak pemandangan Mont Blanc dan terjumpa kawan-kawan dari Addax yang lain.Dorang ni berlima naik basikal setiap hari Rabu..mmg jaga kesihatan tul dorang ni..
Selepas berhenti di check point pertama,kami naik lagi ke check point ke dua iaitu di mana kita leh nampak seluruh Geneva. Sayangnya berkabus kerana humidity dan pollution dari asap-asap kereta dan macam2 lagi.
Habis je ambik gambar suma tu,kitorang terus ke Shahi Restaurant di Gare Cornavin.Kira pusat bandar la ni.Sebenarnya kitaorang dah nampak restoren ni waktu gi Manor,tapi yela sbb takut mahal..tak masukla..ternyata bolehlah makan dan harganya not bad la..tp tolong jangan convert ke RM..kalau ke RM..mmg tak mkn la..hehehehe...Aku amik nasi putih ngan lauk daging masak kari masala..ada yg ambik Kadai Beef dan macam-macam la..Kira-kira makan tu sampai kul 1030pm..paham-paham jela..bila dah kenyang..mata pun dah kuyu..kitoang suma balik naik bas..sbb Andrew balik arah lain..suma arah lain..Okla,korang saksi kan lah gambar-gambar yg aku ambil ni..Salu..

Isnin, 2 Mei 2011

Aktiviti @ Geneva Lagi






Assalamualaikum...Bonjour..Ca va? Cave bien...

Ha, itu adalah ayat-ayat penting kalau aku jumpa kawan-kawan di Addax..nak teruskan lagi mmg tak tau la..blaja sket2..cam tadi lah..aku ngan Razman dan Bastian ke World Grill Kebab,kedai makanan halal kat sini,aku terus cakap camni..

Zaini: Bonjour mesi=Selamat Sejahtera Encik
Pekedai : Bonjour...
Zaini : Je veux commander pizza..un Siciliani un Tonno..=saya nak order piza..satu siciliani satu tuna..
Pekedai: manger ici?(sebutan nye manjzhe si)=makan sini?
Zaini: wi=ya

Kemudian aku duduk kat dalam..sambil tunggu pizza masak 15 min..pastu siap je..kami bertiga menyantap la sbb lapar kan..

Siap je makan,kami bertiga jalan2 sekitar Lac Leman atau pun lebih dikenali sebagai tasik Geneva..mmg ramai orang kalau hari Ahad kat sini lepak2..yela lebih2 lagi cuaca panas..mmg best la..lagi satu sbb nya arini last day ada Tour of Romandie atau Lumba basikal jelajah Geneva..so mmg happening la tadi..tapi aku sampai,acara pun dah abis..yela aku gi keje..setelkan keje dulu..solat zohor kat opis..pastu jalan lak ke town tadi..okla korang saksikan lah gambar-gambar yg telah aku ambil sepanjang aku jalan tadi yer..