Sabtu, 22 Oktober 2011

Annual Dinner @ Bukit Gambang Resort City

22 Oct 2011- Majlis makan malam tahunan anjuran Bahagian Pembangunan Sumber Manusia dari Lembaga Hasil Dalam Negeri Jln Duta,KL telah berlangsung di Gambang City Resort di Bkt Gambang Kuantan.

Aku bertuah lah sebab ni majlis wife aku yang keje di LHDN.Aku sendiri dah lama tak ikut family day syarikat sebab aku dah tukar company lain.

Last aku ikut family day ialah tahun 2009 dan kemudian aku berpindah kerja di sykt lain.Then aku dah tak merasa lagi family day.

Kali ni aku & istri dapat bilik hujung sekali, takpela asalkan ada bilik nak tido ngan salin baju. Kat sini mmg ramai family yg bawak anak2 bercuti.

Kat sini ada wetland,jungle tracking,sukaneka,kolam mandi dan macam2 lagi.

Perjalanan dari KL ikut hiway pantai timur mmg memenatkan. Aku tak sedar aku dah pijak paddle minyak tu sampai 120km..harap2 tak kena saman ekor la...

Okla korang boleh tengok gambar2 yg telah aku ambil sebentar tadi menggunakan ipad aku ni.

Go..Go..Go...

Ahad, 16 Oktober 2011

Royal Selangor Yacht Club-Marina Cleaner Day







15 Oktober 2011-RSYC atau lebih di kenali sebagai Royal Selangor Yacht Club telah mengadakan satu kempen membersihkan sungai Klang. Anjuran bersama Majlis Perbandaran Klang dan EDU-CAT telah menarik seramai 500 orang sukarelawan.

Aku dan isteri telah mengikut kumpulan clerical company Tuck Sun..Pagi-pagi lagi lepas subuh kami dah berangkat ke rumah Meru utk naik kereta bersaama akak ipar aku..
Sampai di tapak kempen sudah ramai rupanya yg mendaftar..Kami pun mendaftar dan dapat baju serta beg..

Kemudian kami di satukan dengan kumpulan no 8 dan kawasan kami ialah sepanjang sungai klang bermula dari ferry port sampailah royal club yacht club...memang best buat kerja amal ni..tak rugi khidmat utk dunia tapi mestila berniat kerana Allah...

Saksikanlah gambar2 yg sempat aku ambil sepanjang kempen..

ps:- kami 'PANAS' masa nak launch kempen tu...hahahahah

Jumaat, 14 Oktober 2011

Sultan Muhammad Al-Fateh ? Siapa?




Siapa Sultan Muhammad Al-Fateh?Tak kenal?Pernah dengar tak ulama-ulama sering mengatakan beliau dan tenteranya digelar sebagai 'SEBAIK-BAIK RAJA' dan SEBAIK-BAIK TENTERA'?

Muhammad Al-Fateh menaiki takhta ketika berumur 19 tahun. Beliau fasih bertutur 7 bahasa utama dunia iaitu Arab,Greek,Hebrew,Parsi,Turki,Serbia dan Latin.

Selama 2 tahun beliau mengkaji kelemahan Kota Kostantinopel pada setiap malam dan merangka strategi. Di mana Kota Kostantinopel? Ikuti kisah beliau dalam novel motivasi Muhammad Al-Fateh-Penakluk Konstantinopel terbitan PTS Litera Utama Sdn Bhd atau layari website www.pts.com.my

Rabu, 12 Oktober 2011

New posting using new apps

Hi, meet again in my blog.Just want to check whether my apps blog in my iPad fully function or not.

Isnin, 25 Julai 2011

Kembali ke blog..

Assalamualaikum...dah lama sangat tak update benda alah ni...tade masa nak update..nak citer pun tak banyak citer menarik..sejak pulang dari Geneva ni..tak byk berubah..yg berubahnya..gaji aku berubah dari banyak jadi normal semula..bila lah nak dpt gaji banyak cam kat Geneva tu ekk...leh simpan banyak2..leh belanja tanpa pikir duit dlm ATM ada lagi ke tak...
Ni balik opis ni..tertunggu-tunggu bonus pojek kat Geneva tu..aritu ckp ada..sampai la ni..senyap jer...tak dpt2 lagi..harap2 dapatlah sket bonus aku keje kat Geneva aritu..
Lepas seminggu balik dari Geneva, aku gi Bandung lak ngan akak ipar dan adik ipar aku n tak lain tak bukan wife aku la..gi sana Sabtu pagi bersamaan 9 Julai 2011.
Kami bertolak kul 630am..sampai kat LCCT, hujan rahmat turun dengan lebatnya..sejuk bumi Allah sekejap..yela waktu tu aku masih nak adapt ngan cuaca Malaysia ni..panas..sebab kat Geneva, even panas camne pun still dapat rasakan kesejukan udara dia..
Naik AirAsia ke Bandung kul 930am..sampai Bandung kul 12lebih..kami di jemput oleh pemandu pelancong yg nama dia Hendi..seorang pemuda yg dah kahwin tapi tak banyak berborak kecuali ada hal2 yg kami tanyakan..
Ahad malam tu lepas kami makan di KEDAI IKAN di Bandung..kami semua diserang food poison yang teruk..sampaikan aku ngan Emi demam,muntah2..tercirit2..pergi shopping pun dah malas semua sebab sakit..percutian yg hampeh..
Sakit perut yg melanda aku sampai sekarang masih dirasai..hampir 2 minggu aku masih menanggung sakit perut..munkin bakteria dia kuat dalam perut aku...
Semalam lak, jenguk atuk aku kat Ulu Tiram yg semakin kurus sampai nampak tulang..taknak makan nasi..asik nak minum susu dan buah2..kesian aku tengok...dari badan yg gempal tetiba kurus cengkung sampai kadang2 aku tak kenal yg dia tu atuk aku..aku cuma leh doa agar dia sihat smula..leh makan utk mengisi lemak2 dalam bdn dia..okla banyak sgt aku berceloteh..jumpa lagi di entry akan datang k..chow..

Selasa, 24 Mei 2011

Freedom by Maher Zain

Bertemu kembali..kali ni nak posting lagu terbaru dari Maher Zain..Lagu ni sempena kemenangan rakyat Mesir dan rakyat Libya yang menuntut kebebasan ..

video

Freedom

Gathered here with my family
…My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land
Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us
No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there
Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us
I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call
And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

Khamis, 5 Mei 2011

Mont Saleve & Shahi Restaurant










Bertemu kembali pada entry kali ni.Semalam, pada 4 Mei 2011 selesai kerja,kami ber 'outing' bersama PM Addax Andrew,Mike,John,Andriani,Ilaria dan kawan-kawan dari AGS ke Mont Saleve,France.Kami bertiga naik kereta Andrew dan yang lain naik kereta John.
Nak ke Mont Saleve ni nampak cam senang,tapi pening sket sbb jalan dia masuk kampung-kampung suma..Walau namanye kampung,tapi bangunan rumah dia mmg superb..ada ciri-ciri era eropah dulu-dulu..jalan dia kalau ikut,mmg ngam2 je kalau berselisih tu..tp pemandu-pemandu sini mmg sopan..
Perjalanan mengambil masa lebih kurang 40min nak sampai ke atas..dengan jalan yang bengkang bengkok cam jalan Tapah Cameroon Highlands la..sampai ada member kat dlm kete tu dah sendawa angin je..ada yg nak muntah la..kelakar tul...tp Andrew bawak tu cam rally..aku dok depan sambil borak ngan dia takla terasa sangat..
Sampai atas je,nampak pemandangan Mont Blanc dan terjumpa kawan-kawan dari Addax yang lain.Dorang ni berlima naik basikal setiap hari Rabu..mmg jaga kesihatan tul dorang ni..
Selepas berhenti di check point pertama,kami naik lagi ke check point ke dua iaitu di mana kita leh nampak seluruh Geneva. Sayangnya berkabus kerana humidity dan pollution dari asap-asap kereta dan macam2 lagi.
Habis je ambik gambar suma tu,kitorang terus ke Shahi Restaurant di Gare Cornavin.Kira pusat bandar la ni.Sebenarnya kitaorang dah nampak restoren ni waktu gi Manor,tapi yela sbb takut mahal..tak masukla..ternyata bolehlah makan dan harganya not bad la..tp tolong jangan convert ke RM..kalau ke RM..mmg tak mkn la..hehehehe...Aku amik nasi putih ngan lauk daging masak kari masala..ada yg ambik Kadai Beef dan macam-macam la..Kira-kira makan tu sampai kul 1030pm..paham-paham jela..bila dah kenyang..mata pun dah kuyu..kitoang suma balik naik bas..sbb Andrew balik arah lain..suma arah lain..Okla,korang saksi kan lah gambar-gambar yg aku ambil ni..Salu..

Isnin, 2 Mei 2011

Aktiviti @ Geneva Lagi






Assalamualaikum...Bonjour..Ca va? Cave bien...

Ha, itu adalah ayat-ayat penting kalau aku jumpa kawan-kawan di Addax..nak teruskan lagi mmg tak tau la..blaja sket2..cam tadi lah..aku ngan Razman dan Bastian ke World Grill Kebab,kedai makanan halal kat sini,aku terus cakap camni..

Zaini: Bonjour mesi=Selamat Sejahtera Encik
Pekedai : Bonjour...
Zaini : Je veux commander pizza..un Siciliani un Tonno..=saya nak order piza..satu siciliani satu tuna..
Pekedai: manger ici?(sebutan nye manjzhe si)=makan sini?
Zaini: wi=ya

Kemudian aku duduk kat dalam..sambil tunggu pizza masak 15 min..pastu siap je..kami bertiga menyantap la sbb lapar kan..

Siap je makan,kami bertiga jalan2 sekitar Lac Leman atau pun lebih dikenali sebagai tasik Geneva..mmg ramai orang kalau hari Ahad kat sini lepak2..yela lebih2 lagi cuaca panas..mmg best la..lagi satu sbb nya arini last day ada Tour of Romandie atau Lumba basikal jelajah Geneva..so mmg happening la tadi..tapi aku sampai,acara pun dah abis..yela aku gi keje..setelkan keje dulu..solat zohor kat opis..pastu jalan lak ke town tadi..okla korang saksikan lah gambar-gambar yg telah aku ambil sepanjang aku jalan tadi yer..

Ahad, 24 April 2011













Tak sangka kat Geneva ni pun ada yg gatal tangan nak tunjukkan bakat melukis kan...kelakar gak..tengok je la..

Tengokla tiket tu..kalau convert ke RM maunya RM9.00 naik bas saje..huhuuh...Yang lain-lain tu aku amik kat area St Pierre Cathedral..Silalah tengok yer...

Senjakala di Geneva





Tiada kata dan ucapan yg paling indah apabila melihat gambar-gambar begini hanyalah SUBHANAALLAH dan ALHAMDULILLAH.Bagi yang beriman,terlalu banyak nikmat Allah yg kita nampak.Bagi mereka yang tidak beriman,hanyalah sekadar ucapan cantik di mulut sahaja.That's all because no idea for this moment.Hehehehe...Salut..

Ahad, 17 April 2011

Inilah Duniaku

Hai,kembali lagi..bukan nak citer banyak pun..cuma nak bgtau dan promote..yg istri aku dah ada blog..nama blog dia...www.zainur-kasih.blogspot.com

So kalau ada masa,check it out her blog la...so lehla komen2 kat situ..yela orang baru nak blaja dalam bidang tulisan online..so lehla support dia supaya terus update blog dia..

okla,sebenarnya nak upload gambar yg pergi ke Manor,Geneva tapi tak bawak lak kamera..tertinggal kat rumah sbb arini kami gi keje..nak kejar production la..nak cepat dpt cuti2 kat Europe ni..

Okla jupe lagi di entry berlainan..SALUT....

Jumaat, 15 April 2011

Geneva part 2






Kembali lagi dengan blog.Lama tak update sebab tade yg menarik sangat.Pada akulah...pada korang tak tau la.Munkin aku sibuk keje sampai tade masa nak bercuti sabtu ahad.Tapi korang tengok je la gambar-gambar yg aku upload...munkin tu je la yg best...heheheheh
Gambar-gambar tu,ada aku amik dari perkarangan rumah villa di Geneva ni..yang gambar ramai2 tu..baru je berlepas pada 14 april 2011,kami gi Nyon,Geneve...sebutannya kalau tak Niyonk...background dia tu Mont Blanc..

Isnin, 28 Mac 2011

Geneva-23/3/2011-27/3/2011






Pada 23/3/2011, aku dan bersama-sama Razman telah terbang ke Geneva utk projek tapecopy di Addax Petroleum. Perjalanan yang sungguh jauh dan ni adalah kali pertama aku terbang merentasi benua Asia.
Perjalanan bersama KLM Airlines begitu berbaloi dan tidak rasa penat sangat kerana KLM mmg menyediakan perkhidmatan yang best..makan minum pun banyak..entertainment dalam KLM mmg best la..leh tengok tv..main game..macam2 leh..
Sesekali lihat di monitor di hadapan tempat duduk aku di KLM terlihat suhu di luar kapal terbang melepasi -60 darjah celcius..kalau la dok luar mmg dah beku gila dibuatnya..manakan tidak..aku yg kat dlm kapal terbang tu boleh menggigil la gak..nasib baik ada slimut dan baju sejuk kak ngah..panas skjp..
Sampai di Amsterdam, jam menunjukkan pukul 550am..Amsterdam adalah transit sementara ke Geneva..pukul 745am..
Dah sampai waktunya, kami pun naiklah KLM sekali lagi..dah terbang menuju ke Geneva tiba-tiba ada masalah teknikal..kira dah separuh jalan jugakla..tiba2 kapal di terbangkan smula ke Amsterdam sebab ada masalah hidraulik..Alhamdulillah tak jadi apa2..kalau mereka teruskan juga tak taula apa jadi pada kami semua nanti..
Sampai di Geneva dah pukul 11am..kira lambat jugalah sampai..di airport kami di jemput oleh seorang yg telah diupah oleh Addax. Kami di bawa ke villa Addax di Chemin Van apa ntah..kemudian setelah meletakkan beg2 kami, kami berjalan kaki ke Addax. Perjalanan hanya mengambil masa 15min ke Addax. Dengan keadaan yang letih..kami telah disuruh berkerja oleh Don ngok..
Setelah selesaikan beberapa kerja di opis baru kami, kami di bawa ke Migros Supermarket untuk beli beberapa barang dapur..yang paling hampeh..Si Don bengong ni paksa kami beli barang..dia ingat kami ni banyak duit agaknya..sakit hati tul...
Sampai di rumah, kami masak nasi untk makan malam..mmg penat..sok paginya nak pegi keje lagi..termaasukla hari ni hari ahad 27 mac 2011..
pada hari ni 27 mac 2011, team aku buat keje yg simple2 sbb dah 3 hari kerja keras utk setup opis baru..kemudian kami jalan2 jelajah geneva dengan berjalan kaki...oklah sampai di sini sahaja coretan..ada masa kita jumpa lagi...Merci...

Sabtu, 29 Januari 2011

Majlis UlangTahun Mak Mertua & Istri




Pada 19 Januari 2011, kami menyambut ulangtahun kelahiran bagi mak mertua dan istri tersayang Nurul Asykin. Kami menyambut di rumah Meru,Klang dengan memotong kek. Kemudian malam itu,kami semua pergi makan-makan di Klang.

Selasa, 25 Januari 2011

Jangan takutkan Org Bukan Islam terhadap Islam



Tugas muslim ialah menyampaikan apa yg telah diutuskan oleh Rasullullah disampaikan pada yg bukan muslim dan terbitlah kecantikkan dlm Islam itu sendiri.Bukan menakutkan org bukan ISLAM dengan tuduhan yang boleh membuatkan org bukan ISLAM itu jauh dari ISLAM.