Isnin, 17 Februari 2014

Jelajah Bukittinggi,Padang Episod 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kembali semula dgn penjelajahan Bukittinggi utk episod 3. Episod 3 bermakna hari ke tiga kami di Bukittinggi,Padang,Indonesia. Jom baca episod 1 dan episod 2 kepada sesiapa yang belum baca. Semoga menjadi panduan utk korang yg bakal travel ke Bukittinggi nanti yer.Hanya klik pada perkataan "episod 1" dan "episod 2".

28 Januari 2014


Aktiviti bermula seawal jam 0800 waktu Sumatera Barat. Kali ni kami akan ke Lubang Jepun. Kawasan ini adalah peninggalan sejarah di mana kem Jepun di bina di bawah tanah. Lubang Jepun ni mmg terbaik kerana penemuannya adalah selepas Indonesia mendapat kemerdekaan. Nak tau lanjut, korang klik link ini http://id.wikipedia.org/wiki/Lubang_Jepang_Bukittinggi.


Tiket masuk ialah sebanyak Rp 5,000 seorang dan sekiranya nak masuk ke Lubang Jepun, kita perlu hire orang utk membawanya dan bayaran hari tu kami di kenakan sebanyak Rp 100,000.
Ngarai Sianok

Kalau nampak ada tangga tu, tu Great Wall 1000 anak tangga

Map

Ke ruangan Lubang Jepun

Wife di ruangan menyimpan senjata 

Bakal mini teater

Mamat ni bagi penerangan mmg terbaik

Utk mereka yg ada "Saka" di nasihatkan tak payahlah masuk ke sini yer sbb nya kat sini adalah bekas kubur jepun di mana setelah Hiroshima Nagasaki di bom dulu, tentera-tentera Jepun harakiri di dalam lubang ini beramai-ramai. So maknanya mayat mereka bergelimpangan di sepanjang laluan itu.Banyak misteri yg belum di rungkaikan berkaitan lubang jepun ni.Kami di jemput oleh driver kami di pintu keluar so tak perlu utk mendaki semula ke pintu utama.

Destinasi seterusnya ialah ke Istana Basa Pagaruyung. Perjalanan akan mengambil masa 3 jam. Sblm tu, kami di bawa ke butik Hajah Rosmah di mana pembuatan pabrik sulaman tangan di hasilkan. 
Meneruskan perjalanan ke destinasi di tuju. Sebelum sampai ke destinasi dituju, kami di bawa ke tempat penghasilan kopi dan pisang salai di Kiniko,Batu Sangkar.

Kaki Gunung Merapi

Teh Kawa Daun @ Daun Kopi

Di Kinika

Pembuatan pisang salai goreng

Berkabus sekitar Kinika

Di Kinika,Batu Sangkar

Setelah membeli dan melihat-lihat keadaan di Kinika, kami teruskan perjalanan ke Istana Basa Pagaruyung. Sampai di situ, kami terpegun dengan keindahan istana yg senget dan besar. Memang cantik penghasilannya.


Kami juga mengambil dengan gambar dengan pakaian rasmi Istana di Pagaruyung. Kami di beri penerangan tentang istana,keturunan raja dan adat perpatih. Untuk mengambil gambar dgn pakaian ni kami di kenakan sebanyak Rp 110,000 sahaja utk bertiga. Setelah habis mengambil gambar, kami ke Restoren Flora di mana restorennya di atas kolam sawah padi. Hidangan adalah hidangan Padang dan restoren ni ibarat tempat wajib berhenti.

Restoren Flora

Menunggu makanan di hidangkan

Habis je makan, kami terus berangkat semula ke Pusat Grosir Aur Kuning utk shopping kali kedua. Setelah habis berbelanja di situ, kami di bawa pula ke butik Yenie Bordir di mana ini adalah butik makcik kepada ejen pelancongan kami iaitu En Aldi.

Makcik tudung kuning tu lah owner dia Yenie Bordir

Limpahan kain 

Kami teruskan aktiviti dgn mengunjungi Jam Gadang utk membeli t-shirt kenang-kenangan. 

Beli telekung @ Jam Gadang
Setelah itu kami di bawa makan malam di Restoren Kubang Hayuda di mana menu wajib rasa ialah Murtabak Mesir. Rasanya mmg superb dan berbaloi. Rasanya unik dan cicahannya sedap. 5 bintang aku bagi utk murtabak mesir ni.
Murtabak Mesir

Mee rebus kot..lupa tah nama dia

Habis makan, kami balik ke hotel dan mengemas utk balik ke Malaysia besok nya. Episod 4 akan menyusul.