Jumaat, 14 Februari 2014

Jelajah Bukittinggi,Padang Episod 1

Assalamulaikum Warahmatullah dan salam sejahtera kepada pembaca blog aku..macam ramai je followers aku kan...Okla kali ni aku akan ceritakan aka bagi itinerary sepanjang aku berada di Bukittinggi,Padang.

26 Jan 2014 

Jam 1410 kami sampai di Minangkabau Airport,Padang. Kami di jemput oleh driver yang telah kami tempah. Nama dia Nal yang bekerja dari ejen Aldi. Kali ni, jelajah ini hanya isteri tersayang dan kakak ipar saja. Kami menaiki van avanza baru dan waktu tu cuaca mmg sangat panas berikutan Minangkabau Airport terletak berhampiran laut.
Me and my wife

Padang dari pandangan dalam flight

Airport Minangkabau

Destinasi pertama kami iaitu makan tengahari dulu la sebelum ke Bukittinggi. Jarak dari airport ke Bukittinggi mengambil masa 2 jam. Restoren Lambun Ombak adalah salah satu restoren yg pasti di bawa sekiranya kita menggunakan ejen. Terlupa pula, harga pakej on ground yg kami ambil selama 4 hari 3 malam utk bertiga hanya RM 550 sahaja tidak termasuk hotel dan makan. Kami makan masakan padang di situ dan di kenakan bayaran sebanyak Rp 145,000 sahaja.So its depend what you eat la. Kalau semua lauk korang makan,so makin mahal la byrn dia.

Setelah kenyang..kami meneruskan perjalanan ke destinasi di tuju. Sepanjang perjalanan tu, kami melalui Kota Padang Panjang yg lebih di kenali dgn panggilan Serambi Mekah. Kenapa Serambi Mekah? Sebabnya, Kota Padang Panjang banyak pesantren-pesantren atau lebih di kenali sekolah agama pondok dan kota nya di larang memasang iklan rokok.

Kami merentasi air terjun di Lembah Anai tetapi waktu tu, hujan lebat so air yang terjun tu berwarna keruh.

Air Terjun Lembah Anai

Air Terjun deras

Laluan sementara

Destinasi sblm ke hotel, kami singgah ke kedai tenunan di Lembah Anai atau lebih di kenali Pandai Sikek. Kami di bawa melihat bagaimana tenunan di buat dan shopping sedikit sebanyak. Tempat Pandai Sikek ni ke dalam sedikit lebih kurang 1km dari jalan utama.

Pandai Sikek @ Lembah Anai

Gunung Merapi di hadapan Pandai Sikek

Setelah itu, kami teruskan perjalanan ke Bukittinggi dan seterusnya check in di Hotel Benteng yang terletak di Fort De Kock. Nak tahu sejarah Fort De Kock, silakan klik pautan http://id.wikipedia.org/wiki/Benteng_Fort_de_Kock

Setelah berehat di bilik, kami keluar semula utk makan malam dan kali ni kami di bawa ke Waroeng Makan Wong Semarang (nama melayu nya,Restoren Orang Semarang). Memang ramai orang Malaysia yg makan di situ, kira port wajib la ni. Kami sekadar order nasi goreng seafood je. 

Kami di bawa ke Minang Dance Show dan bayaran tiket masuk sebanyak Rp 50,000 sahaja utk seorang. Santai dgn muzik cak lem pong atau di sana mereka panggil Talimpong.

Acara menari bersama tetamu @ Kak Ngah yang pakai tudung belah kiri sekali

Acara muzik talimpong mengakhiri aktivit hari pertama kami. So, nak tau apa yg kami akan buat pada hari besoknya? Tunggu next entry ye. Bersambung di episod 2.